Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kevés az idő - Gyurcsány türe
  2007-05-17 07:31:10, csütörtök
 
 
Kevés az idő - Gyurcsány türelmetlenségével idegesíti az elnökséget

Hiányolják az aktuálpolitikát a szocialista vezetők
Nagy Szilvia 2007. május 16. 12:16 hirszerzo

Lassan három hónapja működik az MSZP új vezetése. Bár most már a párt és a kormány is egy ember kezében van, Gyurcsány Ferenc igyekszik minél több politikust bevonni a döntéshozatalba. Hogy ez mennyire sikerül, azt eltérően ítélik meg párton belül. Az biztos, hogy sokan sok mindent sérelmeznek.

Alábbhagyó lelkesedés

Jelenleg kéthetente vannak elnökségi ülések, a köztes heteken pedig megyei elnöki értekezletek. Az elnökségi ülések napirendjén jórészt szakpolitikai kérdések szerepelnek: oktatási reform, rokkantság, energetika.

"Ezzel nincs is semmi baj, bár másra - például a gyalázatos népszerűségi eredmények elemzésére - nemigen van idő. Azt viszont végképp nem értem, hogy miért kell a kétórásra fixált elnökségi ülésekre néha négy-öt ilyen átfogó témát behozni. Ha mindenki csak összesen öt percet beszél, már akkor lejárt az idő" - elégedetlenkedett az elnökség egyik tagja.

Többen azt is szóvá tették, hogy amikor nem ő vagy a "nagyok" beszélnek, akkor Gyurcsány Ferenc rendszerint talál magának más elfoglaltságot: behozat valamit, sms-ezik, beleolvas valamibe, de a legjobb esetben is "jár a lába", az arcáról pedig türelmetlenség tükröződik - panaszkodott egy másik informátorunk.

A miniszterelnök egyik munkatársa azzal vette védelmébe Gyurcsányt, hogy bár a metakommunikatív jelek valóban idegesítőek lehetnek, a kormányfő köztudottan hiperaktív és túlmozgásos, és ezért neki elég nehezére esik két órán át egy helyben ülni.

Mi nem tetszik?

Mindenesetre a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott. A tisztújító kongresszus utáni első tanácskozást az egyik résztvevő még "élete legjobb elnökségi ülésének" nevezte, de akkor stratégiáról, baloldaliságról, liberális és jobboldali politikáról, továbbá átfogó kérdésekről volt szó. Az aktuálpolitikai témákat azonban többen hiányolják.

Ugyanakkor már az első elnökségi ülésen szakpolitika szerint osztották fel a területeket: az egészségügytől a környezetvédelmen át a külpolitikáig minden elnökségi tag felel valamilyen szakterületért.

Széles körű hivatalos és szűkkörű informális tanácskozásokat tart

Az elnökségi üléseken például nem volt szó arról a felmérésről, amelyet a közelmúltban készítettek sikeres országgyűlési képviselőkkel, és nem itt dől el az sem, miként történjen meg a párt tervezett átvilágítása. Van, aki szerint ez az elnökségre tartozik, más szerint viszont ez szervezeti kérdés, amelyhez nem kell politikai döntés.

Természetesen ha nem jól mennek a dolgok - mint mostanában -, akkor a párt mindig kritikusabb. Például most már abba is belekötnek, hogy az elnökségi ülések nem nyúlhatnak éjszakába, mint korábban, amikor délután kezdődtek és kötetlen időtartamúak voltak a tanácskozások, mert két óra alatt le kell zavarni az egészet.

Az igazsághoz tartozik, hogy annak idején a Hiller István, Kovács László és Horn Gyula által vezetett elnökségi üléseket is kritizálták. Hillernek például azt rótták fel, hogy nem lehetett neki ellentmondani, Kovácsnál pedig egyebek mellett kifogásolták, hogy túl sokat mesél külföldi útjairól, és alig marad idő érdemi politizálásra.

A folyosói bátrak

A hivatalos és a folyosói vélemények közötti különbség illusztrálására álljon itt egy példa: néhány megyei elnök arra panaszkodott, hogy a kéthetenkénti tanácskozások a miniszterelnökkel nem elég informatívak, ezért már nem hívnak össze megyei elnökségi üléseket azért, hogy a konzultációkról tájékoztassák szervezetüket. "Kicsit kényszeredett a dolog; ki lehet pipálni, hogy minden második héten van egy ilyen, de nem szól semmiről" - fogalmazott lapunknak egyikük.

A panasz több áttéten keresztül eljutott Gyurcsány Ferenchez is, aki a legutóbbi megyei elnökségi ülésen szóba hozta: beszéljenek arról, hogy min akarnak változtatni a résztvevők, szeptembertől esetleg lehet módosítani. Senki nem jelentkezett, de egyik forrásunk utóbb kiakadt azon, hogy valaki "jószándékúan figyelmeztette" a miniszterelnököt, s ő ahelyett, hogy "magába szállt volna", a nyílt plénum előtt akart erről beszélni.

Megyei elnökök egyébként azt mondták lapunknak, a legnagyobb pozitívum, hogy egyáltalán van kéthetente ilyen találkozó. Annak általában jobban örülnének, ha kevesebb tájékoztató lenne és több közös gondolkodás, de úgy tudjuk, ezt volt, aki már jelezte a miniszterelnöknek. Jelenleg általában a miniszterelnök tart egy hosszabb bevezetőt aktuálpolitikai kérdésekről, és szokott lenni még egy beszámoló, legutóbb a kistérségekről, azt megelőzően a Fiatal Baloldalról. A két óra érdemi vita lefolytatására már kevés, és van, aki jobbnak tartaná, ha előre leírt napirendi pontok lennének, amelyekre fel tudnak készülni.

Ki van ott?

A megyei és az országos vezetés mellett heti rendszerességgel működik az operatív irányítás, amely Gyurcsány Ferenc elnökből, Juhász Ferenc és Szekeres Imre elnökhelyettesből, Kiss Péter, Hiller István és Újhelyi István alelnökökből, Simon Gábor választmányi elnökből, Lendvai Ildikó frakcióvezetőből, Puch László pártpénztárnokból és Butor Klára pártigazgatóból áll.

Ez a korábbitól eltérően hivatalosnak tekinthető "vezetői" foglalkozik az érdemi stratégiai kérdésekkel, a közvélemény-kutatási eredményekkel vagy azzal, miként lehetne hatékonyabbá tenni a párt működését.

Itt került szóba például az, hogy négy ponton kellene változtatni a kormány politikáján. Kommunikáljanak minden apró sikert, legyen minden változtatáshoz egy szakmai vagy civil szövetéges, legyen pontos menetrendje a reformoknak, és tegyék hatékonyabbá a kormányzati kommunikációt.

Ezen kívül még egy egyeztetés van, amelyen a párt, a kormány és a frakció dolgai kerülnek szóba. Ezen az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc mellett részt vesz Kiss Péter szociális miniszter, Veres János pénzügyminiszter, a nem párttag Szilvássy György kancelláriaminiszter, Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Pimper Richárd, a helyettese, Juhász Ferenc, Lendvai Ildikó, Katona Béla frakcióvezető-helyettes, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke.

Informális előzmények

Kiss Péter: néha valószínűleg nemet is mond Kiss Péter: néha valószínűleg nemet is mond Természetesen ezen kívül vannak többé-kevésbé rendszeres találkozók, vacsorák, még szűkebb körben. A többszintű egyeztetés ellenére jól értesültek tudni vélik, hogy csak két ember van, aki lényegében mindenről tud, amiről a miniszterelnök: Lendvai Ildikó és Kiss Péter. "Őket semmiből nem hagyja ki Gyurcsány Ferenc" - mondta lapunknak egy "bennfentes". Korábban sok kritika érte amiatt a miniszterelnököt, hogy a 2006-os választások előtt, illetve utána is nem hivatalos döntéshozói fórumokon születtek meg a pártot is érintő döntések. Gyakorlatilag másfél évig nem az elnökség irányította az MSZP-t, hanem a politikai egyeztető fórum (pef), egy informális, hetente kétszer ülésező fórum, miközben a pártelnökség főleg szervezeti kérdésekkel foglalkozott.

Ennek tagja volt több pártvezető, kormánytagok, a frakcióvezető és általános helyettese, a nem is párttag kancelláriaminiszter, valamint Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Ezen kívül volt egy szűkebb, még informálisabb, viszont csak kéthetente összeülő fórum, amely a párt legfelső vezetéséből állt, és döntéseket nem hozott, csak "beszélgetett".

A pef működését a többség tudomásul vette az MSZP-ben, valószínűleg részben a fentebb ismertetett majd' másfél éves "előjáték" miatt. Sokan viszont nehezményezték, hogy egy hivatalosan nem létező, nem csak az MSZP által választott tisztségviselőkből álló grémium hozza meg a legfontosabb döntéseket.

Informális csatornákon akkor arra hivatkoztak, hogy a politikai ügyeknél operatív döntésekre van szükség, jóval gyorsabban kell megoldást találni, mint amilyen tempóra az elnökség képes. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a szocialista párt minden meghatározó politikusa helyet kapott ebben a "testületben".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: metakommunikatív, miniszterelnököt, rendszerességgel, pénzügyminiszter, frakcióvezetőből, miniszterelnöki, aktuálpolitikai, tanácskozásokat, konzultációkról, illusztrálására, döntéshozatalba, baloldaliságról, pártigazgatóból, aktuálpolitikát, kommunikáljanak, miniszterelnök, türelmetlenség, változtatáshoz, nehezményezték, szakterületért, figyelmeztette, kistérségekről, elfoglaltságot, egészségügytől, lefolytatására, eredményekkel, tanácskozások, tájékoztassák, természetesen, kényszeredett, kabinetfőnöke, kommunikációt, szeptembertől, frakcióvezető, kéthetenkénti, szervezetüket, szocialista vezetők, ember kezében, köztes heteken, elnökségi ülések, gyalázatos népszerűségi, kétórásra fixált, elnökség egyik, legjobb esetben, arcáról pedig, másik informátorunk, miniszterelnök egyik, metakommunikatív jelek, kormányfő köztudottan, helyben ülni, kezdeti lelkesedés, tisztújító kongresszus, Nagy Szilvia, Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Kovács László, Horn Gyula, Gyurcsány Ferenchez, Fiatal Baloldalról, Juhász Ferenc, Szekeres Imre, Kiss Péter, Újhelyi István, Simon Gábor, Lendvai Ildikó, Puch László, Butor Klára, Veres János, Szilvássy György, Pimper Richárd, Katona Béla, Mandur László, Miniszterelnöki Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Szép napot kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Popper Péter szavai  Esti kép  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Julian Brass gondolata  Szép napot kívánok  Elköszönt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Nem számIt  Akik bántanak téged  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Idő  Facebookon kaptam  képre írva  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép álmokat!  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nagyon különös  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy maradéktalanul uralt világ  Sokan azt tartják  Nevem  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Az engedelmesség miért nem vál...  Albert Einsteinről  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png nő  Png virág  Fehér virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete István - Akác  Nevem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat 
Bejegyzés Címkék
szocialista vezetők, ember kezében, köztes heteken, elnökségi ülések, gyalázatos népszerűségi, kétórásra fixált, elnökség egyik, legjobb esetben, arcáról pedig, másik informátorunk, miniszterelnök egyik, metakommunikatív jelek, kormányfő köztudottan, helyben ülni, kezdeti lelkesedés, tisztújító kongresszus, egyik résztvevő, aktuálpolitikai témákat, első elnökségi, külpolitikáig minden, elnökségi üléseken, közelmúltban készítettek, párt tervezett, elnökségre tartozik, párt mindig, igazsághoz tartozik, folyosói bátrak, folyosói vélemények, kéthetenkénti tanácskozások, konzultációkról tájékoztassák, panasz több, legutóbbi megyei, nyílt plénum, legnagyobb pozitívum, miniszterelnök tart, hosszabb bevezetőt, országos vezetés, operatív irányítás, korábbitól eltérően, érdemi stratégiai, párt működését, kormány politikáján, szakmai vagy, kormányzati kommunikációt, frakció dolgai, egyeztetésen Gyurcsány, miniszterelnök kabinetfőnöke, többszintű egyeztetés, 2006-os választások, elnökség irányította, politikai egyeztető, pártelnökség főleg, párt legfelső, többség tudomásul, fentebb ismertetett, legfontosabb döntéseket, politikai ügyeknél, elnökség képes, szocialista párt, metakommunikatív, miniszterelnököt, rendszerességgel, pénzügyminiszter, frakcióvezetőből, miniszterelnöki, aktuálpolitikai, tanácskozásokat, konzultációkról, illusztrálására, döntéshozatalba, baloldaliságról, pártigazgatóból, aktuálpolitikát, kommunikáljanak, miniszterelnök, türelmetlenség, változtatáshoz, nehezményezték, szakterületért, figyelmeztette, kistérségekről, elfoglaltságot, egészségügytől, lefolytatására, eredményekkel, tanácskozások, tájékoztassák, természetesen, kényszeredett, kabinetfőnöke, kommunikációt, szeptembertől, frakcióvezető, kéthetenkénti, szervezetüket, politizálásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 15349
  • e Hónap: 26460
  • e Év: 179956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.